Bu dersimizde kabaca Vray ayarlarına giriş yapıyoruz. İlk bölümde Vray Antialiasing i inceliyoruz.Alt tarafta göreceğiniz sahnelerde İlk resimler düşük ikinci resimler yüksek ayarlarla render edildi.
Üst solda gördüğünüz sahne Fixed rate in default hali yani antialiasing kapalı.Sagdaki sahneyse antialiasing açık halde görülüyor.
Kenarlardaki kırılmaların yok oldugunu fark etmişsinizdir.
Kenarlardaki kırılmaların yok oldugunu fark etmişsinizdir.
Bu sahnedeyse soldaki sahnede Rand özelliği kapalı halde görülüyor.Sağ taraftaki sahnedeyse açık. Rand seçeneğinin kırılmaları yoketmediğini sadece rastgele olarak küçük parçalara böldüğünü fark etmişsinizdir.Rand seçeneği bu halde pek işe yarıyormuş gibi görünmese bile yüksek subdivion değerlerinde kırılmaların neredeyse hiç görünmemesine neden oluyor.
Fixed Rate:
Vray deki üç antialiasing seçeneğinden ilki olan Fixed rate vray de default olarak geliyor.Aslında bunu neden koyduklarını bilmiyorum.Görebildiğim tek artısı ayarlarla uğraştırmaması.Sadece subdivision değerini yükseltmeniz yeterli.Ama kesinlikle tavsiye etmiyorum diğer iki seçeneğe göre çok yavaş ve düşük kaliteli sonuç veriyor.
Simple Two-level:
Fixed rate e göre daha kaliteli ve hızlı.Altta Bu seçeneği kullanarak aldığım iki render var.
Farkı görmek o kadar kolay değil.Işığın ince olduğu köşelere bakmanızı öneririm.
Adaptive Subdivision:
Vray antialiasing seçeneklerinin favorisi.bunun yegane sebebi Default ayarlarda bile Simple two-level kadar kaliteli sonuç vermesi.
Yukarıda gördüğünüz sahneler Simple Two-level dan farklı görünmüyor.Ama yarı yarıya daha hızlı render edildi.
Hangi Sistem?
Başlangıç olarak Fixed rate i eleyebiliriz.Bunun nedeni oldukça yavaş ve kalitesiz olması.Ayarlarının sadece tek bir seçenekten ibaret olması esnekliğe vurulan şiddetli bir darbe diye düşünüyorum.Simple two-level in kötü yanı ne yazık ki çok yavaş olması.Ama oldukça esnek mesela base subdivision ı 100 yapabilirsiniz.Bunu yapmak ister misiniz? O ayrı çünkü renderiçok uzatıyor Benim ve gördüğüm kadarıyla herkesin favorisi olan Adaptive subdivion seçeneğine gelelim Neden favori sorusuna kısaca hız ve kalite diye cevap verebilirim.Daha önce söylediğim gibi aynı sonucu diğer seçeneklerden yarı yarıya hızlı alabilrsiniz.Tek eksi yanı yeterince esnek olmaması. Sonuca gelmek gerekirse Adaptive subdivision sonuca yönelik bir seçenek.
Siyah noktacıklar: Hepimizin sinirlerişni bozduğuna inandığım siyah noktacıklara gelelim.Aslında çözüm aşağıda görüldüğü gibi gayet basit.İlginç olan bu noktacıkların Sadece standart ışıklarda vray area shadow kullanıldığında ortaya çıkması.
Kaynak: tr3d.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder